Wat is een VisionQuest?

Dit jaar zullen we in de prachtige bergen van Knoydart (Schotland) en Georgië een visionquest doen tijdens een Elements Expeditie. Ook op Texel doen we een korte (8 uur) visionquest op een afgelegen plek op het zuiden van het eiland.

Al duizenden jaren wordt een periode alleen zijn in de natuur gebruikt als een manier om meer over jezelf te leren.

Een visionquest is traditioneel een periode van een aantal dagen, in de afgelegen natuur, zonder eten en drinken.

In verschillende Noord Amerikaanse tradities was de visionquest ook een overgangsrite, een initiatie naar een nieuwe levensfase. Zo ging de jongen de berg op en keerde terug als man.

De visionquests die wij binnen Elements Expeditions doen zijn niet langer dan 24 uur. We doen dit zonder eten, soms is er drinken. Zo worden we letterlijk en figuurlijk leger. Is er meer ruimte in lichaam en geest om de signalen van de natuur op te nemen. We zitten op een en dezelfde plek, in de natuur, slapen daar ook, en hebben geen contact met andere mensen. Daar ben je alleen. Kwetsbaar. En sta je in contact met alles om je heen. Zaken waar je normaal gesproken ook mee in contact staat, maar er zit altijd iets tussen. Er is een mogelijkheid 'eruit' te gaan. Door te bellen, te eten, te sporten, of in ieder geval een afleiding te zoeken.

Dat is er nu niet.

En dus kom je in contact met een diepere laag. Het wit waartegen deze letters afsteken. De onderstroom die leidend is in jouw leven, waar je naar hebt te luisteren. Maar waarnaar het soms moeilijk luisteren is als je 'druk' bent met van alles. Je komt in contact met de wolken, het zonlicht, er zijn ontmoetingen met dieren, de wind, warmte, kou, regen.

_94C7025 (1).jpg

Een deelnemer in de Elements Expeditie Albanië bekijkt zijn plek van waaruit hij zn soloquest zal volbrengen.

DOOR ONS OP DEZE MANIER TERUG TE TREKKEN OVERZIEN WE ONS BESTAAN BETER.

We krijgen antwoord op levensvragen: Wie ben ik? Wat wil ik zijn? Wat moet ik doen? Waar gaat mijn leven over? Waar ben ik druk mee? Waar wil ik druk mee zijn? Met deze antwoorden gegrond in diepere lagen van onszelf kunnen we ook keuzes gaan maken.

Na een visionquest ben je geraakt.

Helderder.

Beste groet,

Jaap Duin
Psycholoog | Oprichter Elements Expeditions.
jaap@elementsexpeditions.com (Voel je vrij me te benaderen met je vragen of inzichten naar aanleiding van deze blog!)

jaap duin