Je hebt wel leren werken, Maar niet leren spelen.

"De reden van burnout? Dat is niet een teveel aan stress. Maar gewoon omdat je niet goed genoeg ontspant buiten je werk." 

Dit zegt psychiater Bram Bakker. Los van een boel andere redenen (onverwerkte trauma’s, etc.etc.) denk ik dat dit punt ook zeker bijdraagt aan verschijnselen die wij vaak gemakkelijk een ‘burnout’ noemen.

In deze blog leg ik iets uit over de drie energiereservoirs die ik gebruik als metafoor om mijn clienten te helpen bij het duurzaam presteren op topniveau. En uiteraard ook gewoon een leuker mens te worden.

Ok.

Er zijn drie energiereservoirs waar we dagelijks uit putten. 

Creatieve Energie.
Execution Energie.
Oriëntatie Energie. 

Makkelijk te onthouden:  CEO

Deze drie raketjes blazen jou door het leven heen.

Maarrr: alleen als je ze ALLEMAAL gebruikt! 

Ik licht ze allemaal even kort toe. Laat ik met de simpelste beginnen. 

Execution Energie

Dit is de energie die je gebruikt to get shit done. To execute. De dingen regelen. Administratie, lijstjes aftikken. Soms met oogkleppen op. Gewoon de motor opstarten en gaan. Veelal gedreven door wilskracht. Of zoals een vriend van mij zegt: rammen met je kadaver. 

Deze energie heb je soms nodig, is uiteraard belangrijk om te slagen in het leven. Maar is vaak ook uitputtend. Gedreven door wilskracht. En voor je het weet loop je hierop leeg. 

Je bent constant brandjes aan het blussen. Of je voelt je die clown in het circus die die draaiende bordjes op die stokjes moet houden. Lekker de ladder beklimmen, en aan het einde erachter komen dat ie tegen het verkeerde gebouw staat.... 

Oppassen dus hiermee. (omdat je ook mensen om je heen naar de getver helpt als je hierin doorslaat als je mensen aanstuurt). 

Creatieve Energie:

Dit is de energie die uniek voor en van jou is. Hierin zit jouw talent. Hetgeen dat stroomt vanaf je geboorte en tot aan je kist. En misschien wel daarna. Wie weet. In ieder geval. Het is iets dat ik niet heb. En jij hebt weer niet wat ik heb. Want het is uniek. Dit is jouw Genius, jouw USP, hoe je t ook wilt noemen. De kunst is een trucje te vinden om dit talent te gelde te maken. Mensen ermee te inspireren. Whatever. Je MOET dit aanspreken in je werk. Anders loop je leeg. 

Sterker nog. Na je 35ste (ongeveer) gaat je wilskracht afnemen. Kun je niet meer zo rammen met je kadaver als die gast van 28 zonder vrouw en kinderen. En ga je het gewoon verliezen als je nu niet begint met creatieve en unieke dingen.  

Creativiteit, helderheid, intuïtie, guttfeel. Noem het hoe je het wilt noemen. Je hebt dit nodig. Als topsporter, als vastgoedinvesteerder om slimme onderhandelingen te doen, als senior partner bij een strategy consultingfirm, als marketeer, als leraar. 

Als je niet weet hoe je moet hefbomen op je talent. Neem een coach. Investeer erin. Geloof me, iedereen heeft een talent. De kunst is erachter komen wat dat is, en dat is lastig om zelf te bepalen. Anderen zien het vaak eerder dan jij. 

Je hebt deze energie nodig om gezond te blijven. Punt


Zo krijg je dus een burn out:

1- Je switcht constant tussen Creatieve energie en Executive energie. Je bent net lekker bezig in een creatief idee en wordt constant gestoord door geneuzel en kleine taakjes. Je loopt daarop leeg. Je kunt niet constant switchen. Creativiteit vraagt om flow. Niet om aards geneuzel van zaken die jij nog niet goed genoeg hebt geregeld of uitbesteed. 

2- Je vlucht weg in je Executive modus.  Je bent alleen maar aan het rammen en doet geen creatieve dingen meer. Je loopt leeg en bent een werkmachine geworden. Grijs, suf, seksloos. Hoekig. Een hork stuiterend van de cafeïne.  

De oplossing: het derde energiereservoir.

20160904_ELEMENTSEXP_0606.jpg

Hierboven een deelnemer op de Elements Expeditie Noorwegen editie, druk bezig zijn Oriëntatie Energie reservoir aan te vullen.


Oriëntatie energie:

99% van mijn cliënten gebruikt te weinig van deze energie. Terwijl ie super belangrijk is. 

Hier is hoe het werkt. 

Om creativiteit in je leven toe te laten (weten we nog, dat is die energie waar je veel geld mee verdient, gezond mee blijft, mensen mee inspireert, etc,etc.etc) is ruimte nodig.

Wat? Ruimte? 

Ja. Ruimte.

Ruimte in je hoofd. Ruimte in je lijf. Geen volle kop met alcohol, coke of porno of werk. En geen lijf dat aan alle kanten rammelt omdat je het verwaarloost. 

Ruimte creëren is makkelijk. Je moet het alleen ff doen. Einstein deed het ook. Die ging gewoon elke dag tijdens de lunch 1,5 uur wandelen. Zn hoofd leegmaken. Zo kon hij 's middags weer op geniale ideeën komen. 

Oriëntatie energie. Spelen dus. Bewegen (en dan niet weer zo anaal allemaal schema's volgen of constant op je hartslagmetertje of Strava appje kijken, of in de spiegel naar je kont of spierballen kijken. Ga gewoon lekker aanklooien). Pierewaaien, lanterfanten. Vooral NIKS doen. Gewoon een beetje om je heen kijken. Rustig aan.


Lastig waarschijnlijk voor je. Want, zoals mn vader het altijd zegt: 


Je hebt wel leren werken, maar niet leren spelen. 


Arme jij. 

Geloof me. Als je geen oriëntatie energie in je leven gaat creëren dan vervlakt je leven. Je wordt een werkmachine. Execution only. Hoekig en monomaan. Dat is saai man. Wil je dat je kinderen ook zo worden? Nou dan. En het is ook niet sexy voor je partner. Dus hou er mee op. 

Vlak voor je kist ga je echt niet terugdenken aan al die projecten of zakelijke successen die je hebt behaald hoor. 

Je denkt aan de mooie dingen die je hebt gecreëerd. Vanuit je creativiteit. Dingen en acties waarmee je mensen hebt geraakt. Geïnspireerd. Iets hebt meegegeven. 


1 van de 5 regrets of the dying: “Ik wou dat ik niet zoveel gewerkt had”. 

Ik bedoel maar. 

Oriëntatie energie is ESSENTIEEL als je duurzaam wilt knallen in je werk en leven.

Omdat:


- Zonder deze energie je Creatieve Energie zeer waarschijnlijk niet zal stromen

- Het je de mogelijkheid geeft om te herstellen van de belasting vanuit je Executive Energie

- Jij een leuker mens wordt als je ook kan SPELEN en je KOP LEEG IS.


Door een bos lopen, aanklooien met een vuurtje met je kind, een roman lezen, pierewaaien, lanterfanten, een museum bezoeken, bier drinken met je vrienden, mediteren, sporten, een keer 6 dagen de natuur in gaan op een expeditie.


Hoe je het doet maakt niet uit. Maar doe het. Beste groet,Jaap Duin


Chief Orientation Officer ;-)


Elements Expeditions. 

jaap duin